Skip to main content

2015-37 Chcem pevnejšie prsia

Mám 29 rokov, 175 centimetrov a 63 kíl. Som mamou dvojročného dieťaťa. Mám štíhlu postavu, trápia ma však malé prsia, ktoré mi po dojčení dosť ovisli. Dá sa ich stav nejako zlepšiť posilňovaním?

Inga

Pravidelným, rozumným a dlhodobým posilňovacím cvičením sa dajú na ľudskom tele urobiť doslova zázraky. Legenda československej kulturistiky Juraj Višný kedysi dávno jeden zo svojich článkov nazval - Činkou ako dlátom. Cvičenie s činkami je naozaj niečo ako biosochárstvo.
Treba si však uvedomiť, že posilňovaním pôsobíte predovšetkým na svaly ľudského tela. Ak sa pozriete do zrkadla a niečo sa vám na tele nepáči, spravidla je to tuk. Tuk sa nedá vyformovať, môžete len znížiť jeho množstvo - cvičením a optimálnym stravovaním.
Sú ženské prsia sval? Prsia sú tukový parenchým. Teda priamo na prsia cvičením pôsobiť nemôžete. Môžete však spevniť svalstvo celého tela, jeho vzpriamené držanie, spôsob chôdze a sebavedomie. Cvičením môžete posilniť prsné svaly a tým prsia opticky akoby zodvihnúť. Ideálnym cvikom je pullover. Účinné je aj rozpažovanie s činkami v ľahu na lavičke. Pomôcť vám môžu i kľuky. Netreba však zabúdať na antagonistické chrbtové svalstvo. Posilňovať musíte všetky svaly svojho tela, nielen problematickú partiu.

profesionálny tréner Július Karabinoš
vyšlo v časopise Báječná žena, 7.9.2015