Skip to main content

2015-38 Stále priberám

Mám 35 rokov, 169 centimetrov a 87 kíl. Každý rok priberiem 2 až 3 kilá. Všetci v rodine máme „silnejšie" postavy, no chápem, že to nemôžem zvaľovať iba na gény. Rada by som schudla aspoň 15 kíl, ale žiadna diéta u mňa nefunguje. Neviem sa vzdať pečiva, a keď ma večer prepadne chuť maškrtiť, pokojne zjem pol plechu koláča. Chýba mi pevná vôľa a už som z toho všetkého dosť frustrovaná. Navyše, keď sa snažím chudnúť, všetci okolo sa mi smejú, že aj tak to nevydržím. Poradíte mi?

Monika

Vaša nadváha je najmä výsledkom nesprávnych stravovacích návykov, ktoré asi máte v rodine a ku ktorým vás viedli už v útlom detstve. Netvrdil by som, že žiadna diéta nefunguje. Všetky diéty majú účinok, ale len dočasne. Prečo? Lebo ide doslova o diéty a nedá sa podľa nich stravovať dlhodobo. Preto je dôležité osvojiť si stravovacie návyky, ktoré sú založené na častejšom jedení počas dňa, teda najmenej 5-krát, na menších porciách jedla, na výbere optimálnych potravín a pitnom režime. Žiada si to však systém a kontrolu nad sebou.
Ak to dodržíte aspoň dva týždne, môžete si dopriať aj jeden maškrtný deň, ale po ňom musíte byť opäť disciplinovaná. Vidím to tak, že pečiva, koláčov a jedál z bielej múky sa musíte vzdať. Na začiatok ich nahraďte celozrnnými výrobkami a ovocím. Neskôr by ste mali obmedziť aj ovocie. Pevná vôľa je pri chudnutí dôležitá.
Predstavte si samu seba na konci vašej cesty, povedzme, že budete mať mínus dvadsať kíl za desať mesiacov. A predstavte si, ako sa budete smiať ľuďom, ktorí vám dnes neveria. Odporúčam vám, aby ste do procesu chudnutia zaradili aj pravidelný cielený pohyb. Ak neviete, ako začať, napíšte mi.

profesionálny tréner Július Karabinoš
vyšlo v časopise Báječná žena, 14.9.2015