Skip to main content

2015-36 Pivo a chudnutie

Mám 46 rokov, 177 centimetrov a 86 kilogramov. Od začiatku roka som schudol 11 kíl vďaka úprave stravy a tomu, že som začal pravidelne dva až trikrát do týždňa behať. Lenže nedokážem odolať pivu a počas horúcich dní som si ho doprial častejšie. Chudnutie akoby sa zastavilo. Môže byť na vine pivo? Niekde som počul, že na hydratáciu organizmu je lepšie pivo ako voda. Čo vy na to?

Juraj

Pivo v horúcich dňoch chutí asi každému, hlavne mužom. Má vysoký obsah draslíka, horčíka, fosforu a mnoho stopových prvkov. Chmeľový mok je navyše zdrojom vitamínov, prevažne skupiny B. Pomer vápnika a horčíka v tomto nápoji pôsobí aj proti vzniku žlčových a močových kameňov.
Podmienkou priaznivého vplyvu piva na organizmus je však to, aby ste ho konzumovali s mierou. Odporúča sa maximálne 10-stupňové pivo. U žien sú normou dva trojdecilitrové poháre denne, u mužov dvojnásobok. Striedavo s pivom by ste však mali piť veľa vody. Zostaňte pri upravenom jedálnom lístku a pravidelne sa venujte športu. Nezabúdajte, že základným predpokladom úspešného chudnutia je negatívna bilancia medzi príjmom a výdajom energie. Inak, kalórie z alkoholu sú „prázdne", to znamená, že nedodávajú telu žiadne živiny. Navyše spomaľujú odbúravanie tuku, pretože telo vníma alkohol ako cudzorodú toxickú látku, s ktorou si metabolizmus musí poradiť prioritne. Do naozaj seriózneho chudnutia konzumácia alkoholu nepatrí aj z toho dôvodu, že ľudia, ktorí pijú alkoholické nápoje, často strácajú kontrolu nad výberom a množstvom jedla.

profesionálny tréner Július Karabinoš
vyšlo v časopise Báječná žena, 31.8.2015