Skip to main content

2015-41 Cvičenie po úraze

Mám 21 rokov. Asi pred rokom som mal vážny úraz a zlomenú lopatku. Dlhé mesiace som nemohol cvičiť, predtým som chodil do fitnescentra pravidelne. Svalstvo mi ochablo. Opäť som začal pred týždňom, podľa lekára som už v poriadku. No stále cítim bolesti pri precvičovaní pliec a rúk. Môžem ich preventívne tlmiť liekmi alebo sa mám týmto partiám pri cvičení vyhýbať? Bol som zvyknutý obdeň cvičiť jednotlivé svalové skupiny, rád by som mal opäť súmernú postavu.

Kajo

Po vážnom úraze, aj keď odvtedy uplynul už rok, musíte začať cvičiť veľmi opatrne. Nemali by ste robiť cviky, pri ktorých cítite bolesť. Neodporúčam vám ani preventívne tlmiť bolesť liekmi, lebo tým problém nevyriešite. Pred každým tréningom sa dôkladne rozcvičte, aby ste pripravili svaly a kĺby na záťaž. Dôležitý je výber cvikov a ich správne technické vykonávanie. Uprednostňujte cviky, pri ktorých nežiaducu bolesť nepociťujete. Je nutné, aby ste každý pohyb vykonávali veľmi presne, pomaly a premyslene. Na začiatok skúste nahradiť cvičenie s činkami cvikmi na strojoch a kladkách. Ich výhoda je, že majú danú dráhu pohybu, preto pri nich nenastane nepredvídaný pohyb. O to väčšmi sa môžete sústrediť na vedomé zapojenie svalov, každý pohyb a napätie svalstva mať pod kontrolou mozgu.
Rozsah pohybu pri každom cviku voľte len v dráhe, pri ktorej nenastane bolesť. Nemám však na mysli bolesť svalstva ako reakciu na tréningové zaťaženie. Pri každom cviku voľte len takú záťaž, ktorú bezpečne zvládnete a urobíte stanovený počet opakovaní. Necvičte do zlyhania, ale s rezervou. Odporúčam vám precvičovať antagonistické svalové partie v jednom tréningu.

profesionálny tréner Július Karabinoš
vyšlo v časopise Báječná žena, 5.10.2015