Skip to main content

2015-42 Môže už syn cvičiť?

Môj syn má 14 rokov, 180 centimetrov a je pomerne chudý. Silou-mocou sa snaží nabrať svalovú hmotu, začal chodiť štyrikrát do týždňa do posilňovne. Mne sa to zdá dosť zavčasu, aby sa naťahoval s činkami. Nemôže mu to ublížiť? Na čo si má dávať pozor?

Zuzana

Váš syn je vo veku, v ktorom začínajú s posilňovaním viacerí jeho rovesníci. Aj ja som začal pravidelne cvičiť ako 14-ročný. Cvičenie ako také mu nemôže ublížiť. Dôležité však je uplatňovať pedagogické zásady, ako je postupnosť, primeranosť, názornosť... Preto odporúčam, aby si váš syn dal vypracovať tréningový a stravovací program skúsenému odborníkovi, ktorý je nielen trénerom a odborníkom na výživu, ale aj pedagógom a psychológom. Najdôležitejšie je zvoliť vyber cvikov, naučiť sa ich presne technicky vykonávať a správne dýchať. To nie je jednoduché. Asi 80 percent návštevníkov fitnescentier cvičí zle a nesprávne dýcha. Dôležité je zvoliť primeranú záťaž a tempo tréningu, preto by váš syn mal niekoľko úvodných tréningov absolvovať so skúseným trénerom.
Tréner mu musí vedieť vysvetliť a ukázať každý detail pri cvičení. Takisto by mal vedieť zostaviť optimálny jedálny lístok zložený z biologicky hodnotných a zdravých potravín. Vášmu synovi stačí posilňovať trikrát do týždňa tak, že každú svalovú skupinu precvičí raz za týždeň. A aspoň rekreačne by sa mal venovať aj iným športom pomáhajúcim rozvíjať všestranné pohybové schopnosti a kondíciu.

profesionálny tréner Július Karabinoš
vyšlo v časopise Báječná žena, 12.10.2015